Stappenplan: data overzetten

Als je een nieuwe telefoon hebt gekocht wil je graag je data overzetten naar je nieuwe toestel. In deze post lees je hier alles over. Voordat je data over gaat zetten is het belangrijk om te weten welke telefoon je in gebruik hebt gehad en welke je nu in gebruik gaat nemen. Er zijn per telefoon namelijk nog een aantal verschillen qua overzetten van data. Wanneer je gegevens overzet van iPhone naar iPhone, dan is dit relatief eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

iPhone naar iPhone

Wanneer je gegevens overzet van iPhone naar iPhone, dan is dit relatief eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Optie 1: Data overzetten via iTunes

Wanneer je data over gaat zetten via iTunes sluit je de oude iPhone aan op je Mac of pc met een usb/usb-cnaar lightning kabel. Zorg ervoor dat je beschikt over de nieuwste versie van iTunes;

 1. Selecteer het iPhone icoon links bovenin het scherm, klik in het tabblad ‘Overzicht’ op ‘Codeer iPhone-reservekopie’ om ook alle wachtwoorden, HomeKit- en gezondheidsgegevens te behouden;
 2. Vervolgens klik je op ‘Maak reservekopie’ en wacht je tot dit voltooid is. Dit kan een tijdje duren (afhankelijk van de hoeveelheid opslag die in gebruik is);
 3. Om te controleren of je reservekopie goed is opgeslagen kun je kijken via ‘Voorkeuren > Apparaten’;
 4. Wanneer de reservekopie gelukt en opgeslagen is kan de oude iPhone losgekoppeld worden en de nieuwe iPhone verbonden worden via iTunes. Plaats hier meteen de simkaart in;
 5. Wanneer de telefoon aan is verschijnt er de tekst ‘Hallo’ op je scherm. Volg vanaf hier de stappen op het scherm tot je bij ‘Zet iTunes-reservekopie terug’ aankomt en klik hierop;
 6. Selecteer de nieuwe iPhone in iTunes en kies ‘Zet reservekopie terug’;
 7. Selecteer de juiste reservekopie en vul het wachtwoord in die is opgegeven bij het maken van de reservekopie; (De wachtwoorden van gecodeerde reservekopieën zijn lokaal opgeslagen waardoor er op verschillende reservekopieën verschillende wachtwoorden kunnen zitten. Dit is dus niet aan alle reservekopieën op dezelfde Mac of pc gekoppeld.)
 8. Wacht nu tot alle gegevens zijn overgezet.

Na de stappen hierboven te hebben doorlopen installeert je iPhone al je apps en download deze al je iCloud bestanden na het inloggen. Leg je iPhone hiervoor aan de lader aangezien dit enige tijd in beslag kan nemen.

Optie 2: Data overzetten via iCloud

Wanneer je in je iCloud genoeg ruimte hebt voor een complete reservekopie kun je zonder tussenkomst vaneen Mac of pc data overzetten. Om dit te kunnen is het noodzakelijk eerst een reservekopie van je oude iPhone te maken en deze in iCloud op te slaan. Dit kun je als volgt doen.

 1. Open instellingen op je oude iPhone;
 2. Tik op je naam bovenin;
 3. Scroll naar je oude iPhone in de lijst en kies deze;
 4. Tik op ‘iCloud-reservekopie’;
 5. Zet de schakelaar achter ‘iCloud-reservekopie’ aan.

Na het maken van de reservekopie kun je je nieuwe iPhone aanzetten en hier de simkaart in plaatsen.Draaien beide iPhones op iOS 11 of hoger, dan kunnen ze makkelijk gesynchroniseerd worden. Activeer je nieuwe iPhone door de stappen op het scherm van je oude iPhone te doorlopen. Om de automatisch synchroniseren melding te ‘triggeren’ moet je WiFi en Bluetooth op beide telefoons hebben ingeschakeld.

Wanneer één of beide apparaten nog niet over iOS 11 of hoger beschikken is er een andere manier om iCloud te gebruiken voor het overzetten van data. Wanneer de kopie op je oude iPhone is voltooid kun je je nieuwe iPhone aanzetten. Plaats de simkaart in de nieuwe iPhone en doorloop het installatieproces. Tik op het venster met ‘Apps en Gegevens’ voor ‘Zet iCloud-reservekopie terug’ en volg de stappen op het scherm om de installatie te voltooien.

Gegevens overzetten van Android apparaat

Wanneer je data over wilt gaan zetten van een Android telefoon naar een iPhone dan werkt dit net weer anders dan van iPhone naar iPhone. Voordat je kunt beginnen met het over zetten is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 1. De WiFi moet zijn ingeschakeld op het Android-apparaat;
 2. Sluit zowel het iOS-apparaat en het Android-apparaat aan op netstroom;
 3. Zorg ervoor dat het iOS-apparaat over genoeg ruimte beschikt om deinterne en externe opslag van het Android-apparaat te kunnen kopiëren;
 4. Als ook de Chrome-bladwijzers overgezet moeten worden is het nodigom de nieuwste versie van Chrome op het Android-apparaat te installeren.

Wanneer de apparaten ingesteld zijn zoals hierboven aangegeven kan het overzetten beginnen. Start de configuratie van de iPhone en doorloop de stappen op het scherm. Na het activeren van de iPhone kom je bij het scherm waar je verschillende opties hebt. Je komt op het scherm zoals hieronder afgebeeld.Hier tik je op ‘zet gegevens over van Android’.

Je kunt nu overstappen naar het Android-apparaat. Installeer de ‘Stap over op iOS’ app uit de PlayStore. Open de app en accepteer de algemene voorwaarden. Tik vervolgens op‘volgende’. Klik hierna op ‘Zoek uw code op’. Klik op het iOS apparaat nu op ga‘Ga verder’.

Nu is het wachten op de code. Er verschijnt een zes- of tien cijferige code. Het kan zijn dat het Android-apparaat aangeeft dat de
internetverbinding zwak is. Deze waarschuwing kan gewoon genegeerd worden.

Gebruik nu de code die te zien isop het iOS-apparaat en voer deze in op het Android-apparaat. Nu verschijnt de knop ‘Zet gegevens over’. Klik hierop en selecteer de onderdelen die overgezet moeten worden.

Ga door met het overzetten en laat beide toestellen liggen tot alles is overgezet (zelfs als het Android-apparaat aangeeft dat het proces voltooid is). Dit is belangrijk om dat het overzetten dan niet verstoord kan worden. Dit alles kan even duren afhankelijk van de hoeveelheid data die moet worden overgezet.

Als het overzetten voltooid is (Beide apparaten moeten dit aangeven) moet er op ‘Gereed’ worden getikt op het Android-apparaat.Tik op het iOS-apparaat op ‘Ga door’ en doorloop de stappen op het scherm om de configuratie te voltooien.

Wanneer alle bovenstaande stappen zijn doorlopen is de gewenste data overgezet van het Android-apparaat naar het iOS-apparaat.

Een kleine opmerking is dat muziek, boeken en pdf-documenten handmatig overgezet zullen moeten worden.

Wanneer de apparaten ingesteld zijn zoals hierboven aangegeven kan het overzetten beginnen. Start de configuratie van de iPhone en doorloop de stappen op het scherm. Na het activeren van de iPhone kom je bij het scherm waar je verschillende opties hebt. Je komt op het scherm zoals hieronder afgebeeld.Hier tik je op ‘zet gegevens over van Android’.