Ongeluk zit in een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je bent echt niet de eerste die een iPhone in de wc of het zwembad laat vallen of er koffie overheen stoot. Gelukkig betekent dit niet meteen het einde van je toestel. Dit kun je bij iPhone waterschade het beste doen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je stoot een glas om, je laat je iPhone in de wc vallen of vergeet hem uit je zwembroek te halen. Vocht is niet iets waar je iPhone erg gek op is, maar gelukkig betekend dit ook niet altijd het einde.

Elektronica en vocht is nog steeds geen goede combinatie. Dat geldt zeker voor de iPhone 6S Plus en voorgaande toestellen. Vanaf de 7 is de waterbestendigheid alweer wat hoger. Mocht je iPhone toch met vocht in contact komen, dan is de beste optie om deze uit te zetten. Leg de telefoon ook zeker NIET aan de lader, dit kan kortsluiting veroorzaken.

Het nadeel van waterschade is dat het niet aan de buitenkant te zien is. Als de telefoon nat is aan de buitenkant kan het zijn dat de binnenkant nog droog is en andersom. Ook kan het zijn dat er niks aan de hand lijkt te zijn terwijl aan de binnenkant corrosie optreedt. Hierdoor kan het zijn dat de iPhone alsnog stopt met werken na enige tijd. Gelukkig zijn er nog een aantal opties om de waterschade te voorkomen/beperken.

Allereerst test je je iPhone op waterschade. Alle iPhones beschikken over zogeheten vochtindicatoren. Deze stickertjes kleuren rood wanneer deze in aanraking komen met vocht. De best zichtbare indicator is te vinden bij de simkaart-opening. Om deze te kunnen zien verwijder je de simkaarthouder uit de iPhone. Mocht deze nu nog steeds niet te zien zijn, kijk dan op de website van Apple om de exacte locatie per model te bekijken.

Om de waterschade te beperken kan je beginnen met het verwijderen van accessoires zoals hoesjes, oordoppen en dergelijke. Een screen protector heeft geen invloed op het drogen van de iPhone, deze kan dan ook gewoon blijven zitten. Hierna is het belangrijk de telefoon niet in de zon, op de verwarming of onder de föhn te leggen. Dit zal zorgen voor de vorming van condens welke op andere delen van de iPhone neer kan slaan en schade veroorzaken. Het beste is om de iPhone alleen even af te drogen met een droge doek.

Leg de iPhone ook niet in een bak met rijst. Rijst neemt alleen het oppervlakkige vocht op en wekt hierdoor de illusie dat de telefoon geen vocht of condens meer bevat. Verder is het ook zo dat rijst het corrosieproces ligt versnelt wat dus zeker niet de bedoeling is. Het is verstandig om na het afdrogen van de telefoon de telefoon ook van binnen te bekijken. Dit is iets wat je zelf zou kunnen doen, mocht je dit niet aandurven dan kun je de telefoon ook professioneel door ons laten onderzoeken.

Het is ook mogelijk om de telefoon terug naar Apple te brengen. Vloeistofschade wordt niet gedekt door Apple haar beperkte garantie van een jaar of door de consumentenrecht garantie van twee jaar. Echter wanneer je beschikt over AppleCare+ is het mogelijk de telefoon te laten repareren/vervangen door Apple zonder al te veel geld kwijt te zijn. Meestal betaal je dan alleen het eigen risico (prijs is afhankelijk van het model iPhone).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *