Fotoformaten op je mobiel

fotoformaten-op-mobiel repareerjephone

In iOS 11 is de codering van foto’s standaard in HEIF-formaat. Hier zitten veel voordelen aan, maar soms is het wenselijk om de normale JPEG-codering te gebruiken. In deze post laten we zien hoe je dit aanpast.

Wanneer je een iPhone 7, 7 Plus of nieuwer hebt en deze op iOS 11 of hoger draait, dan maakt je toestel automatisch foto’s in HEIF-formaat. Dit geldt ook voor iPads die op iOS 11 of hoger draaien.

Deze veranderingen zijn niet voor niets. HEIF-foto’s bieden dezelfde kwaliteit als JPEG maar nemen veel minder opslag in. Dit is gunstig om snel te kunnen synchroniseren met iCloud en natuurlijk om de benodigde hoeveelheid opslagruimte te verminderen. Verder is het natuurlijk ook gunstiger voor je databundel. Een kleiner bestand betekend minder data om te uploaden. Om deze reden staat HEIF dan ook voor High Efficiency Image File Format.

Dit hoge efficiëntie formaat is dus een handige toevoeging. Wat prettig werkt is dat wanneer bestanden via Airdrop, Berichten of Mail worden verstuurd deze automatisch naar JPEG of MOV worden omgezet zodat iedereen de bestanden kan openen.

Toch kan het handiger zijn om in JPEG te fotograferen bijvoorbeeld wanneer je deze gaat bewerken op je Mac of pc. Apple biedt in iOS aan om te kiezen welke codering er wordt gebruikt. Dit gaat op de volgende manier:

Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad;

  • Scroll naar beneden en tik op ‘Camera’;
  • Kies vervolgens voor ‘Structuren’;
  • Hier selecteer je ‘Meest compatibel’ voor het jpeg-formaat. ‘High Efficiency’ staat dus voor het HEIF-formaat.

Wanneer deze stappen gevolgd zijn worden foto’s in JPEG-formaat opgeslagen. Het is natuurlijk wel zo dat deze foto’s meer ruimte innemen in zowel je iCloud als op je iPhone zelf.

Wanneer je de structuren hebt aangepast veranderen de videoformaten automatisch mee. Je iPhone filmt vanaf dan in MOV-formaat.

Als de ‘High Efficiency’ optie ingesteld staat worden video’s opgeslagen in HEVC-formaat. Dit comprimeert je beeldmateriaal op dezelfde manier als HEIF waardoor de kwaliteit van de video hetzelfde blijft en maar de helft van de opslag nodig heeft.